Lavt stofskifte og humør

Der er offentliggjort et kinesisk studie (1.), hvor forskerne fulgte 3 grupper af patienter – en rask kontrolgruppe, en gruppe der fortsatte på levothyroxin og en gruppe hvor det var nødvendigt at stoppe levothyroxinbehandlingen i en periode op til operation på skjoldbruskkirtlen.

Resultatet er tankevækkende (uden at være overraskende) – men patienterne, der måtte stoppe deres L-T4 behandling fik det markant ringere når der blev målt på angst og depression.

Desuden var der i hjernen en nedsat omsætning af glukose hos de patienter der ikke længere fik L-T4 – endnu et objektivt mål for, at der er noget galt. Forhåbentlig kan disse resultater lede til forsøg på de patienter i Danmark, der har vedvarende stofskiftesymptomer. Der kunne måske findes en sammenhæng til tågehjerne og andre kognitive symptomer og lokalt for lav glukoseomsætning (som følge af for lavt stofskifteniveau i hjernen)?

Forskerne kunne også vise en sammenhæng i den gruppe, der ikke fik L-T4, mellem stofskiftehormonmangel og angst/depression – og påvirkning af en række andre områder i hjernen. Dette får forskerne til at antyde, at det nedsatte stofskifte har en mere udbredt negativ effekt i hjernen.

  1. Wu S-q, Feng F, Zou R-j, Fu H-l, Sun J-w, Jia X-z, Yin Y-f and Wang H (2021) Abnormal Brain Glucose Metabolism in Papillary Thyroid Cancer Patients 4 Weeks After Withdrawal of Levothyroxine: A Cross-Sectional Study Using 18F-FDG PET/CT. Front. Endocrinol. 12:595933. doi: 10.3389/fendo.2021.595933

2 thoughts on “Lavt stofskifte og humør

  1. At der må være en sammenhæng mellem T3 og Kulhydrater i en molekylær eller bioidentisk virkning har længe været min opfattelse. Det forklarer, at man får en ubændig sukkervand når stofskiftet er lavt. Men sukker hjælper ikke på hjernetræthed, det ved man som stofskiftepatient med lavt frit T3. Det eneste der hjælper er T3. Og helst ikke i kombination med T4 da det forplumrer virkningen af T3. Glædeligt der omsider forskes i det. Og igen tak til dig Henrik for at samle trådene. Det kan man nemlig ikke når man ikke går nok T3. Venlig hilsen Helle

  2. Selv tak, det er vigtigt at der forskes og vi må håbe at endokrinologerne/lægerne begynder at se på det hele menneske og ikke kun TSH. Mange ville kunne få det meget bedre med en mindre konservativ indstilling.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.