Kombinationsbehandling – hvem skal vi behandle?

“Management of hypothyroidism with combination thyroxine (T4) and triiodothyronine (T3) hormone replacement in clinical practice: a review of suggested guidance.”

Dette er en meget sober og eftertænksom artikel, der går lige til benet: Der er personer som ikke opnår den fulde effekt af deres behandling for for lavt stofskifte. Artiklen gennemgår stille og roligt dokumentationen for virkninger og bivirkninger ved monoterapi med L-T4, kombinationsbehandling med L-T4 og L-T3 og Thyroid.

I artiklens konklusion slås det fast, at der bør gennemføres kliniske undersøgelser for den gruppe af patienter, der stadig har symptomer trods tilstrækkelig L-T4 behandling. Det bliver slået fast, at både i de amerikanske og europæiske vejledninger er der foreslået en række grunde til, at nogle patienter ikke føler, de er velbehandlet på monoterapi med L-T4. Samme vejledninger foreslår ligeledes at L-T3 forsøgsvis kan afprøves i denne patientgruppe.

Artiklens forfattere gennemgår så de kliniske studier, der på den ene eller anden måde dokumenterer forskelle i L-T4 behandlede patienters og forsøgsdyrs laboratorieværdier. De gennemgår de ca 13 offentliggjorte studier, der sammenligner L-T4 monoterapi med kombinationsbehandling med L-T4 og L-T3, og det ene studie der er gennemført, hvor Thyroid er sammenlignet med L-T4 monoterapi. Det, der er resultatet, er at forskerne ikke kan finde nogle signifikate forskelle på typerne af behandling. Derfor kan de heller ikke sige, at der er en god grund til at anbefale den en type behandling over den anden. Patienter foretrækker Thyroid behandling frem for monoterapi med L-T4.

Det foreslås derfor, fordi både ATA og ETA (de amerikansk og europæiske selskaber for endokrinologi) anerkender, at der er en gruppe patienter, der ikke er velbehandlede på L-T4 monoterapi, at der foretages en sammenligning mellem de tre typer behandling, for at sikre klare beviser for fordele og ulemper ved de enkelte behandlingstyper.

I resten af artiklen gennemgås en række faktorer, som lægerne skal tage i betragtning, inden de går i gang med at forsøge kombinationsbehandling:

  • Er der tale om skjoldbruskkirtel dysfunktion
  • er den rette dosis L-T4 anvendt
  • udeluk anden sygdom
  • vær opmærksom på psykologisk sygdom

Herefter gennemgås minutiøst hvordan en undersøgelse kan bygges op.

Så danske endokrinologer begrænser behandlingsudbudet, mens internationale endokrinologer tager patienten alvorligt og anerkender, at der er et problem, som bør løses.

4 thoughts on “Kombinationsbehandling – hvem skal vi behandle?

  1. Hvad med os hvor resten af skjoldbruskkirtelen er helt forsvundet efter 20 år på Eltroxin og nu trives godt på Thyreoid ?

  2. Måske er det bare fordi, jeg ikke læser teksten ordentlig, men jeg kan heller ikke få øje på os med lavt stofskifte type 2? Og så bryder jeg mig slet ikke om det sidste punkt “vær opmærksom på psykologisk sygdom”. Så er der for mig at se, åbnet op for, at alle dem, der ikke tåler den traditionelle medicin eller os, som ikke fejler noget “på papiret”, bare kan få en henvisning til psykolog eller lykkepiller – med andre ord – intet nyt under solen! 🙁

  3. Til Jeanette
    Jeg håber, at grunden til at forskerne nævner Thyroid som et produkt, der ikke helt kan afskrives er, at de har en fornemmelse af, at det kan noget ingen af de andre produkter kan.

  4. Jeg vil antage at lægerne tager alle typer med, når/hvis de går i gang, ellers skal de blot starte forfra sidenhen. Hvad angår de psykologiske problemer forstår jeg godt din bekymring for det ligger lige for at finde en nem løsning i stedet for en grundig løsning. På den anden side bliver vi som patienter, hvor lægen antyder “Psykologisk” sygdom, nødt til at bede om, at han enten trække sin påstand tilbage, eller får en psykiater til at bekræfte eller afkræfte diagnosen – ellers giver det ingen mening – at lade det hænge i luften det er alt for billigt af lægen (selv om jeg er enig med dig i, at det forekommer alt for ofte).

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.