En vigtig bog

Bog modtaget som anmeldereksemplar.

Jeg har haft lejlighed til at læse Antonio Bianco’s bog: Rethinking Hypothyroidism. Why Treatment Must Change and What Patients Can Do. Antonio C. Bianco, MD

Bogen understreger, at der er 10 – 20% af patienter behandlet med L-T4, som oplever vedvarende symptomer. Det er nok det mest opløftende budskab længe.

De vedvarende symptomer skal forfølges, andre sygdomme skal udelukkes (der er et grundigt afsnit i bogen der gennemgår mange af dem), og det er vigtigt at undersøge om patienten har for lavt stofskifte (!) En del patienter (~1/3) er blevet sat i behandling for for lavt stofskifte uden at have for lavt stofskifte. Herefter kan kombinationsbehandling afprøves. Den vil hjælpe omkring halvdelen af de patienter, der har vedvarende symptomer på for lavt stofskifte.

Der ud over er der gennemgange af vigtige kliniske studier, der dokumenterer at monoterapi med L-T4 ikke er i stand til at genskabe kolesterolniveauer, energiforbruget (metabolic rate) og nødvendige T3 niveauer også i hjernen.

Ud over dette er der vigtig gennemgang af den indflydelse medicinalindustrien og de etablerede guidelines har haft på udviklingen af behandlingen af for lavt stofskifte. Det er trist læsning. (Der savnes totalt den intensive konkurrence, som f.eks har udspillet sig mellem medicinalvirksomhederne på diabetesområdet.)

Bogen gennemgår den intensive forskning, der foregår på deiodinase området og som ifølge forfatteren kan være en af de medvirkende årsager til vedvarende symptomer hos patienter med for lavt stofskifte og genfejl.

Det mest opløftende i bogen er gennemgangen af de målrettede forsøg der udføres rundt i verden for at løse det problem der har fulgt L-T3 – den korte halveringstid og deraf følgende bivirkninger. Der arbejdes målrettet på at udvikle en formulering af L-T3 med en længere halveringstid og det tegner lovende på nuværende tidspunkt. Der ud over forskes der i stoffer der virker som T3, men som ikke indeholder jod. Hvad der er særligt interessant ved denne fremgangsmåde er at den kan målrettes til kun at virke i f.eks hjernen. Endelig er der forskning i gang som kan lede til reetablering af skjoldbruskkirtlen – mange forsøger med stamceller og der er forsøg der lykkes, så på et tidspunkt kan det også være en løsning for de personer, der stadig kæmper med vedvarende symptomer på for lavt stofskifte.

Alle disse forsøg peger på et reelt ønske om at løse problemet i stedet for blot at mistro patienten.

Dette leder til et af de initiativer forfatteren har været med til at sætte i gang, en gennemgang af de symptomer patienter med vedvarende symptomer videregav i forbindelse med en online undersøgelse i 2020:

 • Træthed
 • Føle sig søvnig
 • Forvirret mentalt
 • Problemer med at fokusere

Dette var de vigtigste symptomer patienterne fremførte.

Det gav anledning til en teori om hjernetåge og sammenhængen til træthed:

 • Vi er opmærksomme
 • Der er konstant konkurrende stimuli, derfor er vi nødt til hele tiden at kontrollere dem en ad gangen.
 • Dette tærer på vores fokuserede opmærksomhed
 • Vi bliver trætte

Undersøgelsen gav følgende svar på, hvad der kunne være med til at få patienten til at få det bedre (når alle andre muligheder var prøvet):

 • ~ 50% ændrede på deres adfærd:
  • hvile/bevægelse
  • ordentlig mad
  • reducere stress på arbejdet
 • ~ 15% ændrede på deres dosis af L-T4
 • ~ 10% fik L-T3 eller Thyroid

Bogen er vigtig fordi den bygger på solid dokumentation og understreger at det er nødvendigt at lytte aktivt til patienten og anerkende deres symptomer.

Tag bogen med til din læge, og lad ham læse den (evt. beholde den!). Den er et godt udgangspunkt for en fornyet gennemgang af din sygehistorie.

2 thoughts on “En vigtig bog

 1. Hei
  Bianco sin bok er veldig bra for oss pasienter, og ikke minst leger som skal behandle oss. Så bra at det er laget en kort oppsummering av viktig punkter fra boken her allerede 🙂
  Jeg tenker som dere at Biancos innrømmelse av feilbehandling i 40-50 år for 10-20 % av pasientene er veldig viktig. Det er også viktig at han anerkjenner kombinasjonsbehandling både den syntetiske og den bioidentiske (thyroid). Jeg har lest mye om historien til thyroidmedisin og er imponert over at dere i Danmark var de første i verden til å produsere thyroid i tabletter allerede i 1892, og fortsatt er det produksjon hos Glostrup Apotek 130 år senere.

  Mine tanker om hans behandling av TSH er at han er litt ambivalent til hva han skal mene om TSH. Med det mener jeg at han i ett kapittel fokuserer på utfordringene med å bruke TSH, mens han i ett annet kapittel sier at TSH skal brukes ved dosejustering. Mye forskning viser jo at TSH er et universelt dårlig mål på om vi er godt behandlet eller ikke (f. eks. Gullo fra 2011, Larsich fra 2017 og Hoermann i mange publikasjoner). Men man kan vel ikke forvente at Bianco også skal endre syn på TSH i samme bok som han åpner opp for å si at de har feilbehandlet pasienter i 50 år? Hva er deres tanker om Biancos behandling av TSH i boken? Vil den kunne åpne opp for en mer fornuftig bruk av TSH og kanskje muligjøre mer fokus på fritt T3 og fritt T4 og andre enda bedre indikatorer?

 2. For mig at se er bogen vigtig, og for mig at se ønsker Bianco at se frem og åbner for forsøgsbehandling med LT-3 også. Desuden fokusere han og forskere omkring ham på at inddrage livskvalitet som et behandlingsmål. Et foruroligende udsagn påpeger at af de patienter der har vedvarende symptomer, er det kun ca halvdelen der viser sig at have gavn af kombinationsbehandling. Det allervigtigste at tage med fra bogen synes jeg er at der skal foretages langt grundigere og velplanlagte studier – hvilket langt de fleste progressive forskergrupper er enige i. Det er lovende, selv om det varer mange år før resultaterne kan offentliggøres. Tak for din kommentar.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.