Diæt – kan det hjælpe

En amerikansk forsker – Angela Leung – har set på de videnskabelige data, der er for indtag af forskellige fødevarer, der kan afhjælpe stofskiftesygdom. Angela Leung fremhæver, at data er stærkest for tilpas men ikke excessive doser af jod er gavnligt, og hos patienter med Graves kan supplerende selen være gavnligt. Ellers er der ikke mange data, der støtter, at man kan spise sig til eller fra et bedre stofskifte.

Jod bør man få nok af, men hverken for meget eller for lidt, da det er forbundet med risiko for udvikling af både for lavt og for højt stofskifte.

Korsblomstrede grøntsager er forbundet med goitrogen aktivitet. De indeholder glucosinolater, som er med til at producere sulforaphan og phenetyl- og indolytiske isothiocyanater, der menes at have anticancer effekter. Bagsiden af medaljen er, at glucosinolater danner metabolitten thiocyanat, der blokerer dannelsen af stofskiftehormoner. Der skal store daglige mængder til før de giver alvorlige problemer. Men det ville være rart med valide undersøgelser.

I forhold til soya så gælder de samme regler idet rimeligt dagligt indtag af soyaholdige fødevarer ikke vil medføre skadelige påvirkninger af stofskiftet eller indtaget af L-T4. Der er dog et problem for børn, der har behov for soyabaserede mælkeerstatning.

KILDE

Skriv et svar

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.