Det har patienterne vidst længe

Den 29. juni 2018 blev der offentliggjort et resume af et hollandsk/serbisk studie: “Cognitive functioning and quality of life in patients with Hashimoto thyroiditis on long-term levothyroxine replacement” – Djurovic, M., Pereira, A.M., Smit, J.W.A. et al. Endocrine (2018). https://doi.org/10.1007/s12020-018-1649-6.

Studiets konklusion er: “Patienter på langtidsbehandling med levothyroxine viser vedvarende forringelse både i kognitive funktioner og generelt velbefindende”.

Studiets resultater:

  • fT4, fT3 og ratio fT3/fT4 var ikke forskellige mellem patienter og kontrolgruppen
  • TSH var normal i både patient- og kontrolgruppen. TSH var signifikant højere i patientgruppen.
  • Antistoffer var højere i patientgruppen.
  • De kognitive tests gav signifikant dårligere resultater i patientgruppen.
  • Livskvalitetsmålingen gav et dårligere resultat i patientgruppen.
  • Der var en negativ korrelation mellem antistoffer og livskvalitet.

Studiet slår fast, at der er plads til forbedringer.

Det bør medføre, at netop Hashimoto patienter bør følges tæt for at sikre, at patienten er så velbehandlet som overhovedet muligt.

Når vi ser på patientgruppen ifht. kontrolgruppen, har patientgruppen et TSH, der er i nærheden af dobbelt så højt – det betyder, at der er gode muligheder for at gøre en ekstra indsats for at finde netop det TSH niveau, som patienten befinder sig bedst på.

Det understreger vigtigheden af at se i øjnene, at TSH ikke afspejler kroppens lokale behov for stofskiftehormoner. TSH afspejler ikke, hvad der foregår ude i vævene, men afspejler en generel tilstand i kroppen. Normalt tilpasser kroppen så behovet lokalt ved omdannelse af T4 til T3. Stadig flere studier påpeger nødvendigheden af at tilpasse TSH niveauet til netop det niveau, der passer den enkelte patient, og der dukker stadig flere studier op, der viser, at  lægerne bør bestræbe sig på at ramme et TSH niveau i den nederste del af normalområdet (ligesom det ovennævnte studie).

Hashimoto’s thyroiditis – ny viden

Derfor kan det nytte at undersøge patienter med Graves og Hashimotos grundigere

Informationsvideoer om Hashimotos på engelsk

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.